Op oude voet verder

Het is al weer kort na Kerst en Nieuwjaar, het dagelijkse leven heeft weer de overhand genomen. Weg zijn de kerstbomen, de kerstballen, de kaarsen en alles wat met de kerstviering te maken had. Kerstcadeau's zijn weer te koop aangeboden op Ebay of geruild voor wat anders en soms werd het "geld terug" principe gehanteerd. Oliebollen en appelflappen zijn al weer vergeten en schoorvoetend gaan we ons weer voorbereiden op Pasen. Met het verdwijnen van dit jaarlijks terugkerend spektakel is ook de achterliggende gedachte van Kerst verdwenen, n.l. om meer begrip te tonen voor de medemens en wat vergevinggezinder te zijn. Vergeten zijn alle mooie gedachten en beloftes en ziet men zijn medemens weer door de eigen egoistische bril. Het "IK EERST" voert weer de boventoon, dat in ieder geval weer tot de volgende Kerst zal aanhouden. Waarom is er door de jaren heen altijd weer die terugval in oude gewoontes en gebruiken die men altijd tegen kerst en nieuwjaar probeert af te zweren ? Helaas kan ik hier geen duidelijk antwoord op geven en "het zit in de mens", vind ik de meest goedkope uitspraak, die meestal wordt gevolgd door 'n zogenaamd nonchalant schouder ophalen.
De voor mij meest door de hand liggende verklaring, ligt in het feit dat de werkelijke oorsprong van "het Kerstfeest", dus de kerkelijke waarde, uit het oog is verloren en men het over het algemeen ervaart als vrije dagen met lekker eten, huiselijke gezelligheid, (die meestal maar van korte duur is, want men moet zonodig naar de stad of naar vrienden, om wat voor reden dan ook ) maar bovenal ziet men het als 'n uit de hand gelopen commercie die uit Amerika is komen overwaaien. Zelfs de meest fanatieke Atheisten nemen er aan deel, dus .......... ???
De werkelijke gedachte, de geboorte van Jezus Christus, evenals de onderliggende gedachte van vergevinggezindheid die hier aan inherent zijn, is van ondergeschikt belang geworden en dat laat zich duidelijk merken in allerlei delen van de wereld. Deze beloftes gelden niet alleen voor de "gewone" man of vrouw, nee ook regeringsleiders, instanties en organisaties, maken zich schuldig aan deze valse beloftes
Het is in principe dezelfde reactie als na de 2de wereldoorlog, toen men zei "dit mag nooit meer gebeuren".
Hoe snel was men ook deze gedachte vergeten en ging men op de oude voet verder in Korea, Vietnam, Oeganda, Midden Oosten, Rusland, Irak, de controversie tussen Pakistan en India, diverse landen in Afrika, de rij is TE lang om op te noemen en gaat nu nog onverdroten voort, om nog maar te zwijgen van de hedendaagse hongersnoden en burgeroorlogen in diverse landen, waar oud en jong langs de kant van de weg doodgaan van de honger, of doodgeschoten worden, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
Ook hier de bekende beloftes, door regeringsleiders gemaakt, die uiteindelijk niet gehouden worden. Zelfs wereld concerten worden er gegeven, om er de aandacht op te vestigen, terwijl iedereen al weet dat er onhoudbare toestanden zijn in verschillende delen van de wereld waar kinderen niet te eten hebben. Zelfs "n wereldorganisatie als de UNESCO doet beloftes om alle voedsel problemen op te lossen , maar............
Wat te denken van de voornemens van de diverse U.N. commissieleden ???? Ook hier allerlei beloftes, plus de nodige excuses waarom het beloofde nog niet uitgevoerd is.
Nee, we moeten maar eens stoppen met het maken van beloftes en gewoon de daad bij het woord voegen.
Beloftes zijn gauw gemaakt, maar het nakomen daar van is wat anders!!