Ambulante handel

Naast de gewone winkels in onze buurt, was er ook de ambulante handel. Dit waren 'n soort marskramers die tot in de begin jaren '50 door de buurt trokken.
De ouderen onder ons zullen zich dat wel herinneren, maar voor de wat jongeren is het misschien leuk om dat nog even aan te halen.
Zo had je b.v. de "scharensliep", die onder het geroep van 'Wie heeft er nog scharen en messen te slijpen" door de straten ging. Meestal werden ze ter plaatse geslepen, maar soms als het hele bestekken waren, moest je wel 'n week wachten tot hij weer kwam. Wie herinnert zich niet de man met de "hoedendozen"? Met 'n stuk of 10 hoedendozen liep deze man door de straten te venten, want in die tijd werden er nog veel hoeden door zowel dames als heren gedragen. Deze dozen, rond en vierkant, werden dan luidkeels aangeprezen. Of de man die met de kar met honden en kattenvoer liep. De oliekar waar men naar toe liep met 'n benzineblik en het daar liet vullen. Bijna iedereen had in die tijd nog 'n oliestelletje staan waar men het vlees op liet sudderen, of buiten op de varanda,meestal op de kolenkit, de vis stond te bakken. De kar met zuur van dat kleine Joodse mannetje, die als hij de straat in kwam een bel luidde en velen naar buiten kwamen met 'n schaal voor de "uit de rode wijn azijn" uitjes, zure bommen en gele komkommers uit het zuur. Wat te denken van de nu verdwenen VAMI "ijscoman" waar velen van ons soms met wemoed aan terug denken, die trok dan vanuit de kar 'n buis omhoog en stak dan met een wafel er op 'n plak ijs af voor 10,15 of 20 cent. Uiteraard niet te vergeten de schillenman met paard en wagen,de melkboer met de handkar en de lamellen met melk, waaruit hij halve en hele liters melk haalde met 'n maatbeker. De bakker met de grote dichte kar, waar van het deksel maar aan een kant omhoog ging. De bierwagen van Amstel met 2 enorme Belgische paarden ervoor, de auto met ijsstaven, die er uitgetrokken werden aan "pikhaken"
Uiteraard ook niet te vergeten "de fietsjongens", met grote manden voorop om vis, vlees en andere boodschappen aan huis te bezorgen.
De ambulante handel floreerde goed in "de Rivierenbuurt" en uiteraard ook elders in de stad. Jaja het was in ieder geval 'n levendige tijd in alle straten wat dat betreft.
Kleine anekdote:
Mijn vriend Wim Bohne's vader had een viszaak in de Maasstraat en Wim bezorgde op woensdag- en zaterdagmiddag vis om wat bij te verdienen als jongen van 14 jaar. Toen hij door een van de opengebroken straten fietste, slipte hij en alle vis uit de mand in het zand. Wim heeft ze een voor een afgespoeld in de Bernard Zweerskade voor het huis waar hij ze moest brengen en de bestelling netjes afgeleverd.