Het poëziealbum - 12 September 1937

Dit album behoort aan mij,
al van mijn vaders stam.
En de stad is Amsterdam,
Waar ik ter wereld kwam.

E.de.Metz.

Dit schreef mijn nichtje Esther toen zij 13 jaar oud was, zij woonde toen met haar ouders en zuster Lena in de Holendrechtstraat 38/2. Zij was de jongste van mijn twee nichtjes die beide Esther heetten, vandaar haar bijnaam "kleine Eppie".
Een zorgeloos meisje, dat vriendinnetjes, ooms en tantes in haar Poëzie album liet schrijven en er dan mooie gekleurde plaatjes bij plakte. Ik heb het hier voor mij liggen, want ik bewaar het als een relikwie, omdat dit aandenken mij zeer dierbaar is.
Al die gedichtjes, die zij eens gelezen heeft, heb ik al honderden keren gelezen en namen die er onder staan zoals "je vriendje J.Meentz", Bep Vreeland, Jekkie Heemel en verdere nooit  terug gekeerde familieleden, staan in mijn geheugen gegrift.
En dan . . . . na 22 februari 1942 stopt het plotseling en staar ik naar lege pagina's. Vaak krijg ik het dan te kwaad en lopen de tranen over mijn wangen, zoals nu, terwijl ik dit schrijf.
Ik kan dit met niemand delen, want zij die jou gekend hebben zijn er niet meer, maar voor mij ben je er nog steeds en praat ik met je.

Rust zacht Eppie.

Esther werd slechts 14 jaar en werd op 21 september 1942 in Auschwitz tesamen met haar zuster Lena en moeder Naatje de Metz - van der Glas vermoord.
Haar vader Levie de Metz werd op 31 december 1942 omgebracht eveneens in Auschwitz.

Max.van.der.Glas.