Ingezonden bijdrage van Ger van Huizen

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Ger van Huizen

LUCHTFOTO VAN DE WOLKENKRABBER - 1937

Een stukje geschiedenis van de foto
door Ger van Huizen

COPYRIGHTS GER VAN HUIZEN
Vergroot deze foto

Mijn vader was tijdens de mobilisatie in 1939 en de meidagen van 1940, reserve 2e luitenant-waarnemer; een collega van hem, H.J. Landman was dit ook en in de vooroorlogse jaren maakten de waarnemers met een piloot diverse oefenvluchten en er werden voor privégebruik ook leuke en interessante opnames gemaakt.

Deze foto werd door Landman in 1937 gemaakt met piloot Sandberg vanuit een Fokker C 10 (de bovenste bakboordvleugel is nog zichtbaar op de foto) op een hoogte van 300 meter. De "wolkenkrabber" was toen nog een bezienswaardigheid. Na de capitulatie is Landman echter toegetreden tot de NSB en is na de oorlog voor dit feit geïnterneerd geweest.


Fokker C 10

In de tweede helft van de 50-er jaren kwam hij met zijn gezin in de zelfde straat in Hilversum te wonen als mij en zijn zoon en ik raakten bevriend. Mijn vader wilde uiteraard niets met de familie Landman te maken hebben.

Gezien mijn interesse in de historische militaire luchtvaart en mijn vader in het bijzonder, heb ik een jaar geleden contact gezocht met mijn toenmalige vriend en zijn moeder; Landman was in 1985 overleden.
Tijdens dit bezoek kreeg ik het fotoalbum en enkele losse luchtfoto's die ik mocht houden. In de eerste instantie zei deze mij niets, maar na het lezen van het * boek van Th. J. de Jongh over de beroemde piloot Gerben Sonderman, ontdekte ik een foto op blz. 63 een foto van de flat aan het Victorieplein.

Sonderman is in de oorlog in het verzet gegaan en woonde in de flat en van hieruit maakte hij met een zender contact met Engeland.
Voordat er contact werd gemaakt met Engeland, ging Sonderman eerst op de fiets door de buurt om te kijken of er nergens een Duitse peilwagen stond.

Via mijn broer in Amsterdam werd de luchtfoto ter beschikking gesteld aan het Amsterdams Historisch Museum voor gebruik van de tentoonstelling van Anne Frank. De foto werd enorm vergroot en deze bleek zo scherp te zijn, dat de vitrages zichtbaar zijn op de uitvergroting.

Hierbij geef Zuidelijke Wandelweg toestemming de scan van de foto te plaatsen op de website, doch het origineel blijft in mijn bezit.

Ger van Huizen, Emmen - 18 september 2006.
gvanhuizen@tiscali.nl

* Testpiloot van Fokker, verzetsman, vlieger van de Prins ISBN 9067074721

Lees ook:
De Wolkenkrabber van J.F Staal
De Wolkenkrabber, 75 jaar
Verzetsactiviteiten in De Wolkenkrabber

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<

hoofdenu