Ingezonden bijdrage van Paul Wessing

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Paul Wessing

VERVOLGING EN VERZET IN ZUID

Geachte redactie, ik ben nu 68 jaar. In 1942 en 1943 woonde ik in de Holendrechtstraat in Amsterdam.
Fotografisch precies staat op mijn netvlies, hoe op een dag de Joodse mensen uit hun huizen werden gedreven met geschreeuw en fysiek geweld. Een man werd van de trap gegooid, omdat hij niet "schnell"genoeg naar beneden kwam. Bejaarden, die niet op de vrachtauto konden stappen werden met gebeuk van geweerkolven de vrachtauto's op gestompt. Ik zie nog steeds huilende mensen over straat rennen, vergezeld door een vreselijk gebrul van de overvalcommando's.
Ik stond erbij vreselijk te huilen en riep tegen mijn moeder, dat ze ons ook zouden meenemen. Mijn moeder zei, dat dat niet zou gebeuren. Mijn moeder en haar vriend, Wil Beffi, een Joodse man, die weigerde om de ster te dragen, waren zeer actief in het verzet. Wil Beffi pleegde overvallen op bon- en paspoortkantoren en voedseldepots. Ook was ons huis een doorgangshuis voor Joodse mensen, die met vervalste paspoorten naar het buitenland reisden. Veel van die onderduikers heb ik zelf gezien.
Ook heb ik gezien, dat er 's nachts bij ons thuis illegale krantjes op een stencilmachine werden gedraaid. Mijn moeder bracht die dan rond.
Wil Beffi zou ook betrokken zijn bij liquidaties, uitgevoerd in opdracht van het gezag van de Ondergrondse. Op een of andere manier zou de fusillage van de 18(?) burgers op de Apollolaan in verband met de brand van twee huizen op de hoek van de Beethovenstraat/Apollolaan in verband staan met een actie van het verzet, waarbij hij ook actief betrokken zou zijn geweest. Die brand heb ik 's nachts staande aan het raam van een huis aan de Apollolaan, waar wij ondergedoken zaten, gezien. Wil Beffi stond met getrokken pistool aan het raam en mijn moeder stond ernaast. We moesten tot 1945 wel 10 tot 12 keren verhuizen. Twee malen zat ik ondergedoken te weten in Beesd en in Epe. Mijn moeder en Wil Beffi,een zeer dapper man, hebben beiden de oorlog overleefd. Er valt veel te vertellen, maar ik stop er nu mee.

 

Paul Wessing - 22 mei 2006

E-mail: p.wessing7@chello.nl  

 

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<