Ingezonden bijdrage van Anke de Keijzer

Terug naar de vorige pagina <<

 

index ingezonden

Nederland

Pagina van Anke de Keijzer

Kleuterklas in de Uiterwaardenstraat

Het was een verrassing in Gelukkig in de Rivierenbuurt een foto terug te zien van mezelf als heel jong kleuterjuffie met zes kinderen voor de kleuterschool! De foto is ingezonden door Eric Hendriks. Ben jij een jongetje-op-de-foto?


Op de foto zijn te zien, van l. n. r., achteraan: Maggie Oen, (waarschijnlijk) Eric Hendriks, Keesje ter Gauw, Rudi Beertse en Lucie Boersma. Daarvoor: Margootje ...
en Frasquita Helwes.

Hoe kwam dat schooltje daar ook weer?
In 1952 was er een hoog kleuter aantal door de na-oorlogse baby-boom. De Catharina-kleuterschool in de Rijnstraat was overvol. Maar in de Uiterwaardenstraat werd bij de Zomerdijkstraat een lang houten noodgebouw geplaatst, waar een vijftal klassen een plaats kregen: 1 van de kleuterschool en een paar van de lagere scholen o.a. van de jongensschool in de IJsselstraat.
Ik was stagiaire, kwekeling heette dat toen, en mocht als aankomende kleuterjuf met de gezellige, jonge zuster Margriet mee naar dat leuke houten gebouw in de Uiterwaardenstraat. Behalve leren lesgeven, was mijn taak ook om 's morgens ook om tien uur de lange gang door te wandelen, langs de andere klassen, om helemaal achteraan twee kopjes koffie te gaan halen. Onderweg zwaaide ik naar de leuke onderwijzer Duursma die altijd even opkeek en terugzwaaide. Zoiets beleefde je in de wat strenge, keurige Catharina-kleuterschool niet en ik heb er echt van genoten!

Wat zou er van deze kinderen geworden zijn? Ze zullen nu 60 jaar zijn (ik ben 72) en ik zou graag iets over hen willen horen!


Foto van de zusters van de Catharina-school in 1951

de zusters van de Catharina-school in 1951
We waren met de drie ULO-klassen een dagje uit naar De Hollandse Rading, waar we een 10 kilometer lange wandeltocht maakten.
De finale vond plaats in de tuin van het Dominicanessenklooster in Laren. Alle nonnen van de kleuter-lagere en ULO-school waren daar čn in hun midden onze roemruchte Sepi, de gymleraar Seebregts. Hij was gevreesd bij de meeste kinderen en iedereen kende hem!
Ik ben wel blij met deze unieke foto uit die tijd; ik zat in de derde ULO-klas. Het was een goede school, waar hard gewerkt moest worden. Ik ben best blij met de goede basis die daar is gelegd. Maar het is niet te vergelijken met de gezellige scholen van mijn kleinkinderen!

Anke de Keijzer - 12 maart 2008
e-mail: c.j.de.keijzer@zonnet.nl  


Anke de Keijzer vertelt

In de herfst van 1944 werd de honger zo nijpend, dat er vanuit de Thomaskerk een zending kinderen die er slecht aan toe waren, naar dorpen in Noord-Holland werd gebracht. Ik hoorde daarbij en pater Beekman ging mee. De groep kinderen werd in twee lagen (!) met dekzeil eroverheen op een platte vrachtwagen geladen en reden door de sneeuw Amsterdam uit. Maar de vrachtwagen strandde en wij, verkleumde kinderen, werden achter op fietsen van toegeschoten dorpelingen naar een pastorie in De Goorn gebracht, waar we capucijners met uitgebakken spek kregen. (Dat viel niet zo goed in onze lege maagjes, maar het was goed bedoeld!)
Ik werd een nacht bij een aardig gezin in De Goorn ondergebracht en mocht de volgende zondagmorgen in de koets mee naar de kerk. Daarna werd ik achter op de fiets naar Heerhugowaard gebracht, waar ik in een gezin met dertien kinderen mijn plekje kreeg.
Ieder kind had er een taak; de mijne werd : elke dag een emmer aardappelen schillen čn schapewol uitkammen, waar door een dochter wol van werd gesponnen en door een ander truien van werd gebreid. Ik bleef er tot de bevrijding en heb het er goed gehad.
Maar omdat er geen shampoo, zeep en tandpasta was, kreeg ik luizen en slechte tanden en mijn benen waren overdekt met zweren, waar simpelweg repen oud laken omheen werd gewikkeld.
Zo kwam ik in mei 1945 weer thuis in De Vechtstraat, gegroeid, een beetje vies en met een westfriese tongval. Maar we hebben daardoor wel de oorlog overleefd, want door mijn afwezigheid was er voor mijn ouders en oudere zusje iets meer te eten. En ik heb er heel goede herinneringen aan overgehouden! Anneke de Keijzer uit de Vechtstraat

Anke de Keijzer - 3 april 2006
e-mail: c.j.de.keijzer@zonnet.nl  

omhoog

Terug naar de vorige pagina <<