Column Jacqueline Wesselius

Jacqueline  Wesselius

jacqwess@gmail.com

De Dag van de Tuinen

door Jacqueline Wesselius*

Zondag 31 mei, die mooie Pinksterdag, was het de Dag van het Park. Dus op naar het Beatrixpark, in de verwachting dat er ‘van alles’ te doen zou zijn.

Het was er druk, dat wel. Maar geen kramen, geen rondleidingen, geen speciale activiteiten. Althans niet op dat tijdstip, ergens in de middag.

Overal fietsen, lopen, staan, zitten, liggen mensen. Ze spelen, hollen achter een bal of een hond aan, eten, zonnebaden, lezen, kletsen… Een groep picknickers doet me onweerstaanbaar denken aan ‘Le déjeûner sur l’herbe’ van Edouard Manet – hoewel het, achteraf gezien, meevalt met de gelijkenis. Hier geen blote dame in elk geval; elders scheelt het niet veel. Amsterdammers gaan bij de eerste zonnestraal meteen uit de kleren. Ik weersta de verleiding om bloterikken van dichtbij te fotograferen en hun weinig bevallige poses vast te leggen.

Honden duiken de plons in, achter een balletje aan, of zomaar. Ze genieten. Hun baasjes ook. Een stel daklozen – dat is hun niet aan te zien, dat vertellen ze – gooit balletje na balletje op en heeft zeker zoveel plezier als de hond. Of ik foto’s wil opsturen, vragen ze, ze hebben nog geen foto’s van de hond. Hun kindje. Ik beloof het.

Verder weer, over de weide. Een eenzame zonaanbidder zit in een vouwstoeltje te lezen, ongevoelig, lijkt het, voor de drukte om hem heen. Opmerkelijk, zoveel mensen als er in hun eentje in het park zitten.

All the lonely people
Where do they all come from ?
Where do they all belong ?

Het Beatles-liedje, Eleanor Rigby, wil me niet meer uit de geest. Oh, look at all the lonely people… Maar een ander tafereel dient zich alweer aan. Niks lonely people: een lief gezinnetje, drie kleintjes en een stel zorgzame ouders. De jonkies zitten op een lelieblad, de ouders zwemmen af en aan. En maar wormpjes opduiken, en die schreeuwlelijken maar voeren. Ja, het zijn meerkoeten en pa is even zorgzaam als ma. Ze hebben geen vijanden hier, in deze vijver, bedenk ik opgelucht als ik die tere pluizenbolletjes op hun lelieblad zie wiebelen. Misschien een verdwaalde kat, ’s nachts, of een domme hond. Maar in principe zitten ze hier veilig.

Dan kom ik buurvrouw Jeannette tegen met haar Splendour. Het is druk verderop, wijst ze. Misschien een rondleiding in de Artsenijhof?

Druk is het zeker – in en rond het kinderbadje. Zelden zoveel bakfietsen bij elkaar gezien! In de Artsenijhof zijn maar een paar bezoekers. Niks rondleiding. Wanneer was ik hier voor ’t laatst? April? Toen zag het er troosteloos uit. Nu pronkt de reuzenrabarber met zijn reuzenblad, de egelantier lonkt de bezoeker met zijn roze rozen, pergola’s bieden romantische doorkijkjes… En deze pracht en praal is het werk van vrijwilligers!

In tuinieren zijn Rivierenbuurters toch goed. Een gemakkelijk ‘bruggetje’, geef ik toe, maar de Artsenijhof ligt vlakbij de Wielingenstraat en daar verlaat ik het Beatrixpark. Van de Dintelstraat tot het Meerhuizenplein, van de Betuwestraat tot de Amstelkade, in de hele buurt is het dagelijks de Dag van het Park, althans van de Tuin. Wisteria en Gouden Regen sieren de muren, uit het kleinste stukje aarde groeien lavendel- en rozemarijnstruiken, reuzenpapavers, hortensia’s, digitalis, bamboe, en rozen, rozen, rozen. ‘Ze ruiken ook zo lekker’, vindt een trotse rozenbezitster in de Zomerdijkstraat. ‘Ik doe er bijna niets aan’, verklaart – bescheiden – een meneer in de Lekstraat, die geregeld in zijn straattuintje te vinden is. In de Hunzestraat heeft een heel rijtje bewoners het trottoir omgetoverd tot één groot tuinterras, met potten, bakken en zelfs een soort vijvertje.

Zelf kom ik niet verder dan een wingerd en die is nog van de benedenburen. Maar die mag er toch ook best wezen.

Jacqueline Wesselius - 1 juni 2009