Verzetsactiviteiten in De Wolkenkrabber . . . .

Verzetsactiviteiten in De Wolkenkrabber

Hieronder publiceren wij integraal het hoofdstuk Verzetsactiviteiten in De Wolkenkrabber en hebben hiervoor de toestemming van auteur, Th.J. de Jongh.

Het hoofdstuk maakt deel uit van het boek Gerben Sonderman 1908-1955; Testpiloot van Fokker, verzetsman, vlieger van de Prins.

Momenteel is  het uitverkocht, maar staat
("Gerben Sonderman" intoetsen op de zoekfunctie.)
ISBN 9067074721

inleiding:

Testpiloot van Fokker, verzetsman, vlieger van de Prins
Gerben Sonderman (1908-1955), legendarisch testpiloot van de Fokker-fabriek en persoonlijk vlieger van Prins Bernhard, leverde een belangrijke bijdrage aan het tot ontwikkeling brengen van het gehele scala van moderne vliegtuigen, van lesvliegtuig tot supersonische jet, Tijdens zijn opleiding bij de vliegschool van de militaire luchtvaart te Soesterberg ontpopte Gerben Sonderman zich als een geboren vlieger. In 1938 werd hij door Fokker geëngageerd als invlieger, maar in 1940 werd hij gemobiliseerd en geplaatst op het vliegpark Waalhaven. Tijdens de meidagen van 1940 wist hij als vlieger van een Fokker G.I. drie Duitse vliegtuigen neer te halen. Na een kort verblijf in een Duits interneringskamp kwam hij in het verzet terecht. Na de bevrijding werd hij weer testpiloot bij Fokker. Tevens werd hij adjudant in buitengewone dienst van H.M. de Koningin en persoonlijk vlieger van Prins Bernhard, met wie hij vele buitenlandse reizen maakte. Op 20 oktober 1955 stierf Gerben Sonderman in het harnas: tijdens een demonstratievlucht in de Verenigde Staten verongelukte hij met een Fokker S.14 straaltrainer.

omslag

enige verklaringen uit dit hoofdstuk.

• W.F. Hermans beschrijft de Wolkenkrabber beschrijft in zijn boek "De tranen der acacia's", Amsterdam 1953, pagina 127.
  • De afkorting "BI". staat voor Bureau Inlichtingen
  • De S-phone is een ultrageheim Engels zend-ontvangapparaat

Prins Bernhard en Gerben Sonderman

of stuur een e-mail naar de auteur van het boek dhr. Th. de Jongh
th.j.jongh@hccnet.nl

Deze pagina is tot stand gekomen middels de vriendelijke medewerking van de heren Th. J. de Jongh (auteur) en G. van Huizen (luchtvaartenthousiast)

zie ook:

De Wolkenkrabber van J.F.Staal